Tölvä Tennis Club

 

 

 

 

Tölvä Tennis Club on eräs monista Suomessa toimivista harrastusryhmistä.  TTC syntyi erään kaveriryhmän ulkomaanmatkan seurauksena.  Muutama kuopiolaisia tenniksen harrastajia olivat tennismatkalla Marokon Agadirissa tammikuussa 1985. Matkalla olivat tuolloin Urkki Keinänen, Ari Kallio, Matti Hakanen ? Kari Törhönen (oliko muita ?? Make??).  Matkalla he tutustuivat kahteen helsinkiläispelaajaan, Pertti Melasniemeen ja Arvo Pylvänäiseen.  Seuraavana vuonna myös tammikuussa sama ryhmä oli jälleen Agadirissa pelaamassa. Uutena jäsenenä oli mukana Toivo Askonen. Ryhmään kuului alkuvuosina 8 jäsentä. Tuolla matkalla varsinaisesti ryhmästä alettiin käyttää nimeä Tölvä Tennis. Myöhemmin nimen perään lisättiin sana Club.

 

Suomessa ryhmän kotipaikka on Tölvä, joka sijaitsee Lapinlahden Alapitkällä. Tämä johtuu perustajajäsenen Urkki Keinäsen silloisesta kotipaikasta.  Urkki asui kauniilla paikalla Tölvän Jokiniemessä. Urkki oli paikallisen maanviljelijän ja matkailuyrittäjän Hannu Kaipiaisen kanssa sopinut tenniskentän rakentamisesta tämän pihapiiriin. Kesäisin TTC kokoontuu Tölvän Jokiniemeen pelaamaan viikonlopun kestävää tennisturnausta.  Alkuvuosina kiinnostus oli hyvä. Pelaajat olivat hyväkuntoisia ja niinpä otteluohjelma oli varsin rankka, kun pelattiin sekä kaksin- että nelinpelisarjat.

 

Kesän 1. turnaus järjestetään yleensä kesäkuun alussa majoitusten takia. Clubi vuokraa yhden Jokiniemen lomamökin, yleensä se on ollut niemen perällä oleva Ankkuri.  Runsaan otteluohjelman takia pelit on jouduttu useimmiten pelaamaan aikapeleinä tasaisen peliajan saamiseksi.

 

Jo 2. matkalla Agadiriin ryhmä tutustui myös golfiin Pertti Melasniemen johdolla. Pertti oli jo tuolloin golfin innokas harrastaja.  Kun hän toi mailansa mukanaan Tölvälle laajeni harrastajien määrä vähitellen muihinkin jäseniin. Pertsa esitteli golfia iltaisin ja mökin pihapiirissä järjestettiin tietysti pienimuotoista kilpailua tarkkuuslyönnin merkeissä.

 

Ryhmän kokoontuessa kesäisin huomattiin pian että kaikkien jäsenten saaminen samaan aikaan oli mahdotonta. Se alkoi haitata mielekkäiden kilpailujen järjestämistä ja niinpä ryhmän kokoa lisättiin vähitellen ja se on ollut viime vuodet 13.  Helsinkiläisjäsenistä Pertti Melasniemi ei ole ollut mukana enää vuoden 1989 jälkeen.  Ja kun Arvo Pylvänäinen osti kesämökin, niin hänen mukanaolonsa on v. 1994 jälkeen toistaiseksi loppunut. 

 

 

Iän myötä tenniksen rasittavuus on alkanut tuntua monissa pelaajissa. On tullut vammoja ym kulumisia niveliin, jotka ovat aiheuttaneet sen että kiinnostus vähemmän rasittavaan peliin golfiin on kasvanut.  TTC:ssa oli enimmillään puolet jäsenmäärästä golfin harrastajia.  Alkuinnostuksen jälkeen on aktiiviharrastajien määrä jäänyt 4:ään.  Näistä syistä johtuen tenniskilpailut on pelattu viime vuosina yleensä nelinpeleinä koska tennis on päästy aloittamaan vasta lauantaiaamuna.  Pelaajien vähitellen eläköityessä, on kisoja voitu aloitta jo perjantaina.

Pelaamista on jatkettu kesäkauden jälkeen hallissa Kuopiossa. Vakiovuoroja on ollut 2 kahden tunnin vuoroa viikossa.  Myös halliturnauksia on ollut talvikaudella 3 - 4 kpl.

 

Matkailua on suunnattu muuallekin kuin etelän aurinkoon. Vuosina 1991- 1992 teimme matkan Lappiin itsenäisyyspäivän aikaan. Asuimme Vuotsossa Matti Hakasen ja Kari Törhösen osakkuusmökissä. Sieltä käsin teimme päivän kestäviä matkoja Saariselälle (matkaa oli 40 km). Ensin teimme hiihtoretkiä ja sen jälkeen pelasimme tennistä Saariselän monitoimihallissa. Vuoden 1991 matkalla ryhmä kehitteli oman juhlajuoman, jota nautitaan yhteisissä juhlatilaisuuksissa. Juoman resepti on:

 

 

 

 

Musiikki on myös kuulunut TTC:n harrastuksiin. Toivo Askonen on ryhmän hanuristi ja viimeisessä erässä mukaan tullut Markku Vihavainen on kitaristi.  Iltaisin onkin laulua ja soittoa riittänyt.  Topi sävelsi ja sanoitti ryhmän toiminnan innoittamana oman marssin: Tölvän marssin, jossa sanoitusta on tehty 2 säkeistöä, jotka kuvaavat henkilöitä ja toimintaa Tölvällä.

 

 

 

Tölvän marssi

 

 

Taas on aika kesän sekä tenniksen,

ollaan kanssa ystäväin.

Muistuu monet hetket jälleen mielehen,

kuin ois oltu täällä äskettäin.

Siel on polut, mökit, rannat, saunatkin,

tutut, rakkaat muistot vuosien.

Siel on Jenni ja Saara, Mira, Nuupikin,

Hannu, Eki, Oskukin.

Se on  Tölvä, se on Tölvä,

paikka mitä parahin.

Se on Tölvä, se on Tölvä,

kunnon saan mä siellä pysyvän.

Kun on Tölvä, niin on tölväys *

jälkeen päivän työn ja petangin.

Taas kun mä kaipaan luo ystäväin;

Tölvään käy tie.

 

 

Viuhuu pallo, kuuluu huuto: siellä on!

Urkki pallon lennättää.

Eikä sille mitään mahda Avekaan,

vaikka syösten siihen yrittää.

Nostaa Ari, iskee Kari, Topikin

juosten koettaa vielä kurkottaa.

Viel’ on Hessu ja Masa sekä Makekin,

mutta Pertsaa ei vain näy.

Se on  Tölvä, se on Tölvä,

paikka mitä parahin.

Se on Tölvä, se on Tölvä,

kunnon saan mä siellä pysyvän.

Kun on Tölvä, niin on tölväys

jälkeen päivän työn ja petangin.

Taas kun mä kaipaan luo ystäväin;

Tölvään käy tie.

 

 

 

Säv ja sanat:   Toivo Askonen    -93

 

·        tölväys = clubin juhlajuomasekoitus